Waterpompen en vluchtelingen – de zorgen van Gorom-Gorom

Sinds 2016 is er sprake van toenemend geweld in de provincie Oudalan. Met name sinds september 2018 zijn er veel incidenten geweest waarbij talloze mensen het slachtoffer werden. Het religieus extremistisch geweld in de vorm van aanslagen, bedreigingen, gijzelingen en aanvallen op dorpen heeft helaas al aan meer dan 205 mensen het leven gekost. Door de wetteloosheid die is ontstaan is ook de criminaliteit toegenomen en vinden er vaker roofovervallen plaats in de omgeving van Gorom-Gorom. De Burkinese overheid heeft het leger ingezet om te patrouilleren maar helaas is de toestand nog niet verbeterd.

De onveilige situatie in de regio brengt een enorme vluchtelingenstroom op gang. Mensen trekken weg uit de dorpen, waar geen bescherming is van autoriteiten, naar de stad Gorom-Gorom en vinden zoveel mogelijk een schuilplaats bij familie, vrienden en kennissen. Elke dag komen er nieuwe vluchtelingen aan en de druk op de huishoudens en de voorzieningen in de stad neemt schrikbarend toe. Normaal gesproken is augustus al de moeilijkste maand waarin de voedselvoorraden op zijn. Lange rijen staan er voor de waterpompen waar men voor enkele jerrycans water uren moet wachten.

Ook de cijfers liegen er niet om. Volgens het Rode Kruis in Gorom-Gorom zijn er op een bevolking van 20.000 inwoners al 6500 ontheemden bijgekomen. Zo’n 1500 gevluchte kinderen zullen binnenkort naar school moeten, maar voor hen is geen plaats op de al overvolle scholen.

Het team van Association Dagnal Roobe (ADR), onze partnerorganisatie, doet er alles aan om de situatie te verlichten. Afgelopen juni zijn er voor een bedrag van 6500 euro vier kapotte waterpompen gerepareerd met financiële steun van onze stichting en stichting AFOS. Dankzij giften van onder andere onze trouwe donateurs is dit mogelijk geweest. Per waterpomp hebben zo’n 500 inwoners toegang tot drinkwater. Deze waterpompen staan nu onder toezicht van ADR die ook het onderhoud garandeert.

Sinds de oprichting in 2016 is ADR in korte tijd uitgegroeid tot een organisatie die in de regio veel erkenning krijgt voor het werk dat is verricht. De organisatie functioneert als spil en aanjager bij tal van activiteiten. 

ADR heeft een verzoek gekregen voor nog vier reparaties van waterpompen. Daarnaast bereidt zij een project voor waarbij vluchtelingenkinderen komend schooljaar toch onderwijs kunnen krijgen. Steun voor Oudalan zal ook fondsen werven daarvoor.

Op de website valt te lezen welke projecten zijn uitgevoerd en welke op dit moment nog worden uitgevoerd. In het kader van het project Gorom-Gorom Plastic Free is ADR druk bezig met het voorlichten van de bevolking om plastic afval tegen te gaan en sluit op dit moment contracten met de marktkooplieden wat ervoor moet zorgen dat de enorme vervuiling rondom de markt stopt. Komend schooljaar starten we dankzij de steun van onze donateurs het EU project voor bewustwording van 1000 VMBO leerlingen op het gebied van plastic afval en klimaatverandering op diverse scholen in Nederland. Ook hier zullen tevens fondsen worden geworven voor onze projecten.

ADR heeft nu twee Nederlandse partners. Naast Steun voor Oudalan is Stg. Woord en Daad nu de partner om samen met de steun van twee andere landelijke  organisaties het team van ADR op te leiden om de 400 vrouwen/tuinbouwers te gaan trainen op het gebied van commerciële tuinbouw en het creëren van een coöperatie.

Steeds meer Burkinese organisaties kiezen ADR om mee samen te werken. Mwangaza Action, een organisatie die Associations traint in het kader van het noodplan Programme d’Urgence pour le Sahel au Burkina Faso (PUS-BF) heeft ADR gevraagd deel te nemen als vertegenwoordiger voor het departement Gorom-Gorom. Het team krijgt trainingen hoe de bevolking voor te lichten en om bewustwording te creëren in de strijd voor het herstellen van de veiligheid in de regio.